Kültür Merkezi Işık Sistemleri
Kültür merkezi, toplumsal yaşamın gerektirdiği etkileşimlere imkan veren ve her biri farklı özellikler taşıyan kültürel faaliyetlerin bir bütünlük içinde bir araya getirildiği yerlerdir. Kuruluş amacı genelde eğitim ve eğlence gibi etkinliklerin sergilenmesid
ir. Kültür merkezlerinin, insanların geçmiş kültür değerlerini yeni nesillere aktarma gibi önemli bir misyonu bulunmaktadır. Ama aynı zamanda çağdaş sanatların tanıtılması ve yaşatılması da kültür merkezleri sayesinde olmaktadır.
Kültür Merkezi Işıklandırması Özellikleri
Bir kültür merkezi, toplantı ve sergi odaları, aktivite salonları, sergi salonları, konser salonları ve konferans salonları ile bir anda birden çok etkinliğe ev sahipliği yapan geniş ve çok katlı bir binadır. Böyle bir merkezde kontrol sistemleri ile donatılmış aydınlatma sistemleri, farklı mekanların farklı kullanımları için esnek bir aydınlatma çözümü sunmuş olmalıdır. Tavandan, duvardan ve yerden yapılacak aydınlatmalar, iyi tasarlanmadığı takdirde, insanların gözlerini yorar ve konsantrasyon kayıplarına yol açar. Aksine iyi tasarlanmış ışık ve aydınlatma sistemleri konsantrasyonu yükseltir. Bu açıdan toplantı ve konferans salonları için merkezi aydınlatma yapılması çok önemlidir.
Örneğin bir kültür merkezi toplantı salonunda yapılan sunumlar, paneller veya farklı etkinlikler, farklı aydınlatma sistemlerine ihtiyaç doğurur. Salondaki etkinliğe göre aydınlatma sistemlerine müdahale edilebilecek bir kontrol sistemi ve kontrol paneli gerekebilir. Genelde ışık şiddetinin değiştirilebildiği ayarlanabilir aydınlatma sistemleri bu tür salonlarda tercih edilmektedir. Bu şekilde duruma göre hem konuşmacının bulunduğu alan aydınlatılırken hem de katılımcıların not almaları için masalarda yeterli bir aydınlatma sağlanmış olmaktadır. Yerine göre bir video sunumunda tüm ışıkların kapatılması da mümkündür. Kısaca doğru yapılmış bir aydınlatma ile, etkinlikten elde edilmek istenen en yüksek verim sağlanabilir.
İşin aslı, bir kültür merkezinde hem doğal hem de yapay ışık kaynaklarını bir arada kullanmak önemlidir. Örneğin bir sergide, görsel açıdan sağlıklı ve kalıcı bir algılama yaratmak önemlidir. Bu yapılırken hem iyi bir görsel konfor sağlanmalı hem de sergilenen eserler zarar görmemelidir. Kültür değerlerini yansıtan bazı eserler, farklı kimyasal özellikler taşıyabilir ve ışığa karşı farklı duyarlılıklara sahip olabilir. Bu durumda yağlı boya, sulu boya, kuru boya ve baskı eserlerde farklı, heykel, seramik, metal eserlerde farklı ışık değerleri tercih edilmektedir. Bu tamamen mühendislik konusudur ve doğru tasarlanmış ışık ve aydınlatma sistemleri gerektirmektedir.